fbpx

Ishrana i trening za vreme posta

Post stvarno predstavlja posebno zadovoljstvo, psihički i fizički, ali za sve sportiste bilo da je reč o rekreativcima ili o profesionalcima, to je još jedan dodatan napor i izazov. Mnogima deluje nemoguće trenirati za vreme posta i naći način kako da izbalansiraju ishranu i trening tako da omoguće telu sve neophodne nutrijente, ali to zaista nije tako. Sve se može uskladiti, potrebna je samo volja.
Sa aspekta zdravlja, cilj posta jeste pročišćavanje od štetnih materija, a takođe tu je i niz drugih prednosti koje možete ostvariti postom, poput smanjenja masti u telu, poboljšanja krvne slike, poboljšanja pshičkog stanja itd. Intenzitet treninga se treba smanjiti, a vreme tokom posta se treba iskoristiti za čišćenje organizma.


Za sportistu koji posti ili koji je vegetarijanac, kao i za svakog drugog sportistu, najvažniji ciljevi su da putem ishrane sebi obezbedi dovoljno energije, da održi mišićnu masu, da izbegne povrede i da izbegne probleme vezane za imunitet. Pravilna ishrana omogućava ne samo bolje bavljenje sportom, nego i brži odmor.

Kako kombinovati namirnice tokom posta i kako nadoknaditi proteine iz mesa?

Unošenje dovoljne količine kvalitetnih namirnica je neophodno radi održavanja mišićne mase. Unosite što više mahunarki kao što su pasulj, boranija, grašak, sočivo, kinoa, heljda, pečurke, leblebija, semenke. Različite sorte kuvanog sočiva mogu sadržati i do 18 g proteina po šolji. Pasulj može varirati između 10 i 18 g po šolji, zavisno od vrste, što i nije tako loše, zar ne?

Ukoliko vam unos proteina predstavlja veći izazov ili želite da budete sigurno da ste svakako uneli dovoljno proteina u toku dana ili posle treninga, uvek možete uzeti Vegan Protein koji će vam dodatno pomoći. Možda najviše kod kupovine Vegan Proteina treba obratiti pažnju da li sadrži sve neophodne aminokiseline. Poznato je da ukoliko jedemo samo biljnu hranu, treba obratiti pažnju na esencijalne aminokiseline poznate kao EAA.
Zapravo postoje odični Veganski Proteini koji su po sastavu bogati i proteinima i svim aminokiselinama kao što su USN Vegan Protein ili IRON MAXX  Vegan Protein. Apsolutno jedni od boljih proteina i po sastavu, ali i što se tiče ukusa. Topla preporuka za sve ljude koji poste ali i za vegane 🙂

Ipak veliku pažnju treba posvetiti i vitaminima. Bili sportista ili ne, u toku posta morate jesti sto raznovrsniju hranu, jer jedino tako će telo dobiti sve neophodne makro i mikro nutrijente, minerale i vitamine. Uvek možete da se oslonite na dodatnu suplementaciju odredjenih vitamina koja će vam pomoći.


Svakako slušajte svoje telo, smanjite malo intenzitet treninga ako je to neophodno, ali nemojte prekidati treniranje.