fbpx

Izvori Kolagena – Najbolji Kolagen Na Tržištu?

Kolagen predstavlja ključni protein u ljudskom telu, igrajući vitalnu ulogu u održavanju zdravlja kože, kostiju, zglobova i drugih tkiva. Kako starimo, prirodna proizvodnja kolagena opada, što dovodi do pojave znakova starenja i smanjenja elastičnosti kože, kao i do potencijalnih problema sa zglobovima i kostima. Upravo zbog toga, suplementacija kolagenom postaje sve popularnija opcija za one koji žele da očuvaju mladolik izgled i podrže zdravlje svog tela. 

Postoji nekoliko različitih izvora kolagena, uključujući morski, goveđi i pileći kolagen, koji se razlikuju po svojim karakteristikama, uključujući biodostupnost, uticaj na okolinu i zdravstvene beneficije. Cilj ovog bloga je da detaljno uporedimo ove tri glavne vrste kolagena, kako bismo čitaocima pružili sve potrebne informacije koje će im pomoći da naprave informisan izbor prilikom odabira kolagen suplemenata. U nastavku ćemo istražiti specifičnosti svakog izvora kolagena, njihove prednosti i potencijalne nedostatke, kao i kako svaki od njih može doprineti vašem zdravlju i blagostanju.

Osim osnovnih razlika u izvorima kolagena, važno je razumeti i kako svaki tip kolagena deluje na telo, kao i koje specifične beneficije donosi. Morski kolagen, na primer, često se ističe zbog svoje visoke biodostupnosti i efikasnosti u poboljšanju zdravlja kože, dok goveđi i pileći kolagen donose svoje jedinstvene prednosti, uključujući podršku zdravlju kostiju i zglobova. Osim toga, naša odluka o izboru određenog izvora kolagena može biti vođena i etičkim razmatranjima, kao što su pitanja održivosti i uticaja na životnu sredinu. U ovom blogu, težićemo da pružimo jasan uvid u naučna istraživanja i ekspertska mišljenja koja se tiču svakog izvora kolagena, kako bi čitaoci mogli da donesu odluke zasnovane na činjenicama.

Takođe, razmotrićemo kako različiti životni stilovi i dijetetske potrebe mogu uticati na izbor kolagena. Da li su neki izvori kolagena bolji za osobe koje slede određene dijete, kao što su vegetarijanska ili veganska ishrana? Kako alergije i intolerancije na hranu utiču na mogućnost izbora između morskog, goveđeg ili pilećeg kolagena? Sve ove informacije će biti detaljno obrađene kako bismo čitaocima pružili sveobuhvatan vodič koji će im pomoći da naprave najbolji mogući izbor za svoje zdravlje i dobrobit.

Pregled Izvora Kolagena

Kolagen je vitalni protein prisutan širom ljudskog tela, pružajući strukturu, snagu i elastičnost različitim tkivima kao što su koža, kosti, tetive i ligamenti. Kako je interesovanje za suplemente kolagena poraslo, razumevanje različitih izvora kolagena ključno je za donošenje informisanih odluka. Tri glavna izvora kolagena za suplemente su morski, goveđi i pileći, svaki sa jedinstvenim karakteristikama i procesima ekstrakcije.

Morski Kolagen

 • Izvor: Morski kolagen se ekstrahuje iz kože, kostiju i ljuski riba. On je prvenstveno tip I kolagena, koji je najzastupljeniji tip kolagena u ljudskom telu, čineći ga posebno korisnim za zdravlje kože, kose, noktiju i za ukupnu strukturnu podršku.
 • Proces Ekstrakcije: Proces uključuje hidrolizu, gde se proteinski kolagen razlaže na manje peptide pomoću vode. To poboljšava njegovu biodostupnost, olakšavajući telu da ga apsorbuje. Ekstrakcija morskog kolagena često naglašava održivost, pri čemu mnogi proizvođači koriste riblje nusproizvode iz prehrambene industrije, smanjujući time otpad.

Goveđi Kolagen

 • Izvor: Goveđi kolagen potiče od krava, specifično iz njihove kože, kostiju i mišića. Sadrži i tip I i tip III kolagena, podržavajući zdravlje kože, kostiju, mišića i creva.
 • Proces Ekstrakcije: Slično morskom kolagenu, goveđi kolagen se ekstrahuje hidrolizom. Kolagen se dobija od goveda, obično onih koja se hrane travom i slobodno pasu, kako bi se osigurao viši kvalitet. Naglasak je na sigurnosti i etičkom dobavljanju, sa kontrolama na mestu kako bi se izbeglo kontaminiranje i poštovalo dobrobit životinja.

Pileći Kolagen

 • Izvor: Pileći kolagen se dobija od pilećeg hrskavice, kostiju i vezivnih tkiva. Bogat je tipom II kolagena, koji je neophodan za zdravlje zglobova i hrskavice, čineći ga popularnim izborom za one koji žele da podrže funkciju svojih zglobova.
 • Proces Ekstrakcije: Ekstrakcija pilećeg kolagena takođe uključuje hidrolizu, razlažući protein na manje, lakše apsorbljive peptide. Pileći kolagen je posebno poznat po svojoj ulozi u podršci zdravlju zglobova, zahvaljujući visokom sadržaju hondroitin sulfata i glukozamina, koji su poznati po podršci zdravlju i pokretljivosti zglobova.

Svaki izvor kolagena nudi različite beneficije, uglavnom zbog tipova kolagena koje pružaju i njihove biodostupnosti. Proces ekstrakcije je dizajniran da maksimizira čistoću i apsorbilnost kolagena, osiguravajući da su suplementi efikasni i sigurni za konzumaciju. Prilikom odabira suplementa kolagena, važno je razmotriti ove faktore zajedno sa ličnim zdravstvenim ciljevima, dijetetskim ograničenjima i etičkim razmatranjima.

Morski Kolagen

Izvor i Ekstrakcija

Morski kolagen dobija se iz kože, kostiju i ljuski riba, koje su bogate tipom I kolagenom. Ovaj tip kolagena sličan je onom koji se prirodno nalazi u ljudskom telu, posebno u koži, kostima i vezivnim tkivima, čineći morski kolagen posebno pogodnim za suplementaciju. Proces ekstrakcije morskog kolagena uključuje hidrolizu, naprednu metodu kojom se kolagen razlaže na manje peptide, omogućavajući tako lakšu apsorpciju u telu. 

Hidroliza se vrši dodavanjem vode na visokim temperaturama, što efikasno razgrađuje kolagenska vlakna na manje komponente, poznate kao kolageni peptidi ili hidrolizat kolagena. Ovaj proces ne samo da povećava biodostupnost kolagena, već ga čini i rastvorljivim u hladnoj vodi, što olakšava njegovu upotrebu u različitim suplementima i prehrambenim proizvodima.

Biodostupnost

Biodostupnost se odnosi na meru u kojoj se bilo koja supstanca apsorbuje u telu i postaje dostupna na ciljanom mestu dejstva. Morski kolagen, kao tip I kolagen, ima visoku biodostupnost, što znači da ga ljudsko telo može efikasno apsorbovati i iskoristiti. Ova visoka biodostupnost čini morski kolagen izuzetno korisnim za poboljšanje zdravlja kože, kao i za podršku funkciji zglobova i kostiju. Zbog svoje strukture, morski kolagen peptidi brzo prolaze kroz digestivni sistem i dospevaju u krvotok, gde mogu da podstiču proizvodnju novog kolagena u telu.

Zdravstvene Prednosti

Morski kolagen je povezan sa nizom zdravstvenih beneficija, uključujući poboljšanje zdravlja kože, anti-age efekte i podršku zdravlju zglobova. Redovna suplementacija morskim kolagenom može pomoći u smanjenju bora i povećanju elastičnosti kože, kao i u hidrataciji i jačanju kože. Pored toga, morski kolagen može doprineti zdravlju zglobova promovisanjem regeneracije hrskavice i smanjenjem upalnih procesa, što može biti korisno osobama koje pate od artritisa ili drugih stanja zglobova. Takođe, zbog svog sadržaja amino kiselina, morski kolagen može podržati oporavak mišića posle vežbanja, poboljšavajući ukupnu fizičku izvedbu i snagu.

Uticaj na Životnu Sredinu

Proizvodnja morskog kolagena može imati različit uticaj na životnu sredinu, u zavisnosti od metoda ribolova i obrade. Održiva proizvodnja morskog kolagena teži minimiziranju negativnih uticaja na morske ekosisteme korišćenjem ribljih ostataka iz prehrambene industrije, čime se smanjuje otpad i promoviše odgovorno korišćenje resursa. Ipak, važno je birati proizvode od morskog kolagena koji dolaze od proizvođača koji praktikuju održive metode ribolova i obrade, kako bi se osiguralo da konzumacija kolagena ne doprinosi prekomernom izlovu ribe ili degradaciji morskih staništa. Potrošači mogu tražiti sertifikate i oznake koje ukazuju na održivost i etičnost proizvoda, kao što su MSC (Marine Stewardship Council) za ribu i ekološke certifikate za proces proizvodnje.

Goveđi Kolagen

Izvor i Ekstrakcija

Goveđi kolagen se dobija iz kravlje kože, a može se ekstrahovati i iz kostiju i mišića. Ovo je jedan od najčešćih izvora kolagena u suplementima zahvaljujući njegovoj dostupnosti i bogatstvu tipom I i III kolagena, koji su ključni za strukturu kože, kostiju i mišića. Proces ekstrakcije goveđeg kolagena počinje temeljnim čišćenjem sirovina, nakon čega sledi hidroliza – proces u kojem se proteini razlažu na manje peptidne lance pomoću enzima ili kiseline. 

Ovaj proces ne samo da povećava biodostupnost kolagena, već i omogućava njegovu laku upotrebu u različitim oblicima, uključujući prahove i kapsule. Kvalitet goveđeg kolagena može zavisiti od uslova u kojima su goveda uzgajana, pri čemu kolagen od goveda koja su hranjena travom i slobodno pasla često ima bolji nutritivni profil.

Biodostupnost

Goveđi kolagen sadrži pretežno tip I i III kolagena, koji su vitalni za zdravlje kože, kostiju i mišićnog sistema. Kada je reč o biodostupnosti, goveđi kolagen je visoko efikasan u telu, mada se smatra da je morski kolagen nešto lakše apsorbovan zbog manje veličine peptida. Ipak, goveđi kolagen je izuzetno koristan zbog svoje sposobnosti da se integriše u različite biološke procese i podrži proizvodnju kolagena u telu, što ga čini odličnim izborom za one koji žele da poboljšaju svoje opšte zdravlje i dobrobit.

Zdravstvene Prednosti

Goveđi kolagen nudi širok spektar zdravstvenih beneficija, uključujući podršku zdravlju kože, kostiju, zglobova i crevnog sistema. Redovna upotreba goveđeg kolagena može doprineti smanjenju vidljivosti bora, povećanju elastičnosti kože i jačanju kose i noktiju. Takođe, goveđi kolagen može poboljšati zdravlje i gustoću kostiju, smanjiti bolove u zglobovima i poboljšati pokretljivost, što ga čini posebno korisnim za osobe sa osteoporozom ili artritisom. Pored toga, goveđi kolagen ima pozitivan uticaj na crevno zdravlje, podržavajući obnovu crevne sluznice i promovisanje zdrave crevne flore.

Uticaj na Životnu Sredinu

Ekstrakcija kolagena iz goveda nosi sa sobom određene ekološke izazove, uključujući upotrebu zemljišta i emisije stakleničkih gasova. Govedarstvo je jedan od glavnih uzročnika deforestacije i zahteva značajne količine vode i zemljišta za ispašu, što može dovesti do gubitka biodiverziteta i povećanja emisija metana, potentnog stakleničkog gasa. 

Zbog toga je važno birati goveđi kolagen koji dolazi od proizvođača koji primenjuju održive prakse, uključujući humane metode uzgoja, smanjenje otpada i korišćenje resursa na odgovoran način. Potrošači mogu tražiti proizvode koji su sertifikovani od strane pouzdanih organizacija koje promovišu održivost i dobrobit životinja, kao što su sertifikati za organsku proizvodnju ili standardi za humane uslove uzgoja, kako bi minimizirali svoj ekološki otisak.

Pileći Kolagen

Izvor i Ekstrakcija

Pileći kolagen se dobija iz pilećih kostiju, hrskavice i tkiva. Ovo su bogati izvori tipa II kolagena, koji se prirodno nalazi u hrskavici i značajan je za zdravlje zglobova. Proces ekstrakcije pilećeg kolagena obično uključuje korake slične onima kod morskog i goveđeg kolagena, sa hidrolizom kao ključnim korakom za pretvaranje kolagena u manje peptidne lance koji su lakši za apsorpciju. 

Hidroliza pilećeg kolagena može se izvoditi pomoću enzima koji specifično ciljaju i razgrađuju kolagenska vlakna, čime se oslobađaju kolageni peptidi. Ovi peptidi su zatim spremni za upotrebu u suplementima, pružajući visokokvalitetan izvor kolagena koji je lako dostupan organizmu.

Biodostupnost

Biodostupnost pilećeg kolagena, posebno tipa II, ukazuje na efikasnost sa kojom se može apsorbovati i koristiti u telu. Tip II kolagen je ključan za zdravlje hrskavice i zglobova i ima visok stepen biodostupnosti kada se konzumira u hidrolizovanoj formi. Ovo omogućava da pileći kolagen efikasno podržava obnovu i održavanje hrskavice u zglobovima, što je posebno korisno za osobe koje doživljavaju bol u zglobovima ili imaju stanja poput osteoartritisa.

Zdravstvene Prednosti

Pileći kolagen, bogat tipom II kolagenom, nudi brojne zdravstvene prednosti, posebno kada je reč o podršci zdravlju zglobova i imunološkom sistemu. Redovna upotreba suplemenata pilećeg kolagena može doprineti smanjenju bolova u zglobovima, poboljšanju fleksibilnosti i mobilnosti, kao i jačanju hrskavice. Pored toga, pileći kolagen može imati pozitivan uticaj na imunološki sistem, zahvaljujući svojoj sposobnosti da moduliše imunološki odgovor i smanji inflamatorne procese u organizmu. Ovo ga čini dragocenim dodatkom ishrani za osobe koje traže prirodnu podršku za zdravlje zglobova i imunitet.

Uticaj na Životnu Sredinu

Korišćenje pilećeg kolagena kao izvora kolagena ima svoje prednosti i izazove u pogledu održivosti i uticaja na životnu sredinu. Sa jedne strane, upotreba pilećih kostiju i hrskavice, koje su inače nusproizvodi prehrambene industrije, može pomoći u smanjenju otpada i promovisati efikasniju upotrebu resursa. Međutim, industrijsko uzgajanje pilića takođe nosi određene ekološke izazove, uključujući potrošnju vode, upotrebu zemljišta i emisije stakleničkih gasova. 

Iz tog razloga, važno je podržavati prakse koje promovišu održivo uzgajanje pilića, uključujući organsko poljoprivredno gazdovanje i humane uslove uzgoja, kako bi se minimizirao negativan uticaj na životnu sredinu. Potrošači mogu doprineti održivosti tražeći proizvode pilećeg kolagena koji dolaze od proverenih izvora i imaju odgovarajuće sertifikate o održivosti.

Odabir pravog izvora kolagena zavisi od više faktora, uključujući individualne zdravstvene ciljeve, dijetetske preferencije i ekološke zabrinutosti. Evo nekoliko smernica koje mogu pomoći u donošenju informisane odluke:

Individualni Zdravstveni Ciljevi

 • Zdravlje kože i anti-aging: Ako su vaši primarni ciljevi poboljšanje zdravlja kože, smanjenje bora i promocija elastičnosti, morski kolagen, bogat tipom I kolagenom, može biti najbolji izbor. Ovaj tip kolagena je najzastupljeniji u koži i pokazao je efikasnost u poboljšanju njene strukture i izgleda.
 • Zdravlje zglobova: Ako tražite podršku za zdravlje zglobova, pileći kolagen, koji je bogat tipom II kolagenom, može pružiti specifične beneficije. Tip II kolagen je ključan za hrskavicu i može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima i poboljšanju mobilnosti.
 • Opšte zdravlje kostiju i mišića: Goveđi kolagen, koji sadrži kombinaciju tipova I i III kolagena, može biti najbolji izbor za one koji žele da podrže zdravlje kostiju, mišića i celokupnog skeletnog sistema.

Dijetetske Preferencije

 • Vegetarijanci i vegani: Iako kolagen prirodno ne postoji u biljnim izvorima, osobe koje ne konzumiraju proizvode životinjskog porekla mogu tražiti suplemente koji podržavaju prirodnu proizvodnju kolagena u telu, poput onih koji sadrže vitamin C, glicin, prolin i bakar.
 • Alergije i intolerancije: Ukoliko imate alergije na određene životinjske proizvode, važno je odabrati kolagen koji je siguran za vašu upotrebu. Na primer, osobe alergične na ribu trebalo bi da izbegavaju morski kolagen.

Ekološke Zabrinutosti

 • Održivost: Ako vam je važan uticaj na životnu sredinu, tražite proizvode koji dolaze od proizvođača koji praktikuju održive metode dobijanja i obrade kolagena. Morski kolagen može biti dobar izbor ako potiče od održivih ribarskih praksi, dok bi goveđi i pileći kolagen trebalo da bude izvor iz održivog i humanog uzgoja.
 • Organski i etički standardi: Dajte prednost kolagenu koji je sertifikovan kao organski i koji dolazi od životinja koje su uzgajane na etički način, slobodno se kreću i hrane prirodnom ishranom.

Važno je imati na umu da izbor kolagena ne zavisi samo od individualnih zdravstvenih ciljeva i potreba, već i od ličnih vrednosti i etičkih razmatranja. Donošenjem informisanih odluka, možete osigurati da vaš izbor doprinosi ne samo vašem zdravlju i dobrobiti, već i održivosti i poštovanju životne sredine.

Uzimajući u obzir sve faktore – od biodostupnosti i specifičnih zdravstvenih beneficija do dijetetskih preferencija i ekoloških uticaja – možete odabrati kolagen koji najbolje odgovara vašem načinu života i podržava vaše zdravstvene ciljeve na najefikasniji način. Bilo da se odlučite za morski, goveđi ili pileći kolagen, važno je birati proizvode visokog kvaliteta od pouzdanih proizvođača koji transparentno navode poreklo i metode obrade svojih proizvoda.

Pored toga, važno je shvatiti da suplementacija kolagenom može biti samo jedan deo sveobuhvatnog pristupa zdravlju i dobrobiti. Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, adekvatan san i upravljanje stresom takođe igraju ključne uloge u očuvanju zdravlja kože, kostiju, zglobova i opšteg blagostanja. Kao što svaka odluka o suplementaciji zahteva promišljanje, tako i integracija kolagena u vašu rutinu treba da bude pažljivo razmotrena u kontekstu vaših celokupnih zdravstvenih ciljeva i načina života.

Na kraju, konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom može pružiti dodatnu sigurnost i usmerenje u odabiru pravog kolagena za vas. Stručnjaci mogu pomoći u razumevanju vaših specifičnih potreba i preporučiti najadekvatnije opcije suplementacije, uzimajući u obzir vaše zdravstveno stanje i ciljeve. Ulaganje u kvalitetan izvor kolagena i pravilno informisanje ključni su koraci ka ostvarivanju optimalnog zdravlja i vitalnosti.