fbpx

Priča o poznatom bilderu, zašto je bio najbolji?

Današnja tema biće o jednoj veoma popularnoj ličnosti iz sveta biznisa i bodybildinga. Verovatno ste već čuli za njega ili probali neki suplement ovog brenda, koji su stvarno odličnog sastava i vrhunskog kvaliteta. Jedna veoma neobična priča jednog običnog čoveka iz Engleske, ali i priča da ukoliko smo diciplinovani i imamo jasne ciljeve, i ukoliko smo rešeni da ispunimo ciljeve, sve je moguće.

Dorian Andrev Mientjez Yates je rođen u Engleskoj, 19. aprila 1962. Odrastao je u Hurleiu, u ruralnom Staffordshireu. Kada je bio tinejdžer, njegova porodica se preselila u Birmingem, industrijski grad i drugi po veličini u Britaniji.

Dorian Yates je bivši profesionalni bodibilder iz Engleske koji je šest puta osvojio titulu Mister Olimpije. Bio je poznat po svom intenzivnom stilu treninga i ogromnoj veličini i smatran je jednim od najvećih bodibildera svih vremena. Nakon povlačenja iz takmičenja, Yates je osnovao liniju sportskih dodataka ishrani i odeće za teretanu pod svojim imenom, a napisao je i nekoliko knjiga o bodibildingu i treningu, ali o tome ćemo kasnije, da prvo rezimiramo Dorianov životni tok.

U teškim vremenima društvenih nemira početkom 80-ih, Dorian je upao u nevolje dok se družio sa svojim drugovima i bio je osuđen na šest meseci u omladinskom pritvorskom centru Vhatton. Powerliftingom da bi se zabavio, Dorijan je brzo „napunio“ mišiće i počeo da shvata da ima potencijal da uspe kao sportista.

Tamo je u Vattonu Dorian prvi put stekao reputaciju zbog svoje građe. Smatran je najjačim od 300 Vattonovih zatvorenika. To mu je dalo novo poštovanje prema sebi i odlučio je da se više nikada neće vratiti.

Yates je počeo da trenira 1983. godine, sa 21 godinom. Posle izvesnih pobeda na takmičenjima u Engleskoj, posetio je Njujork na Noći šampiona 1990. i, u svom profesionalnom debiju, zauzeo je drugo mesto iza pokojnog Mohameda Benazize. Sledeće godine se vratio u SAD da pobedi na takmičenju i usredsredio se na najveću čast bodibildinga – trofej Sandou. Godine 1991. Yates je bio drugoplasirani na Olimpiji Li Hanija, koji je uredno osvojio svoj osmi rekorder Sendou, a zatim se povukao. Od 1992. do 1997.

Yates je dominirao u ovom sportu, predstavljajući svoj zaštitni znak „granitne tvrdoće“ i monumentalnu mišićnu masu. 1994. savladao je problemima sa bicepsom da bi osvojio krunu. Godine 1997., njegova najhrabrija pobeda došla je kada je sa povredom tricepsa, tri nedelje pre takmičenja, ipak izašao na binu i  borio za trijumf. Nakon povrede pre Mister Olimpije 1997, Yates je bio primoran da se povuče iz takmičarskog bodibildinga. Ima profesionalni rekord od 15 pobeda i dva druga mesta.

Uveo je novine u bodibildingu postavljanjem novih standarda u telesnoj masi i kondiciji. Bio je prvi Mr. Olympia sa 113,5 kg (120 kg u svom najboljem izdanju), predstavljajući apsolutno „izrezanu“ građu sa izuzetno malo telesne masti i izuzetno velikom gustinom mišića.

Dorian Iates: „Morate slušati svoje telo“.
Dorian je dominirao sportom 1990-ih, u vreme oskudnih informacija o treningu, ishrani i suplementaciji. Uvek kaže da je izabrao bodibilding jer je to individualni izazov, put kojim treba da idete sami. Svako telo je jedinstveno, tako da svaki sportista treba da testira metode treninga i unose ishrane kako bi otkrio koji od njih najbolje funkcioniše.

Dorianov pristup postizanju rezultata svetske klase bio je veoma metodičan. Njegova samodisciplina i radna etika bili su bez premca. Svaki trening koji je radio, svaki obrok koji je pojeo, svaki unos u ishrani koji je dodao, i svaku misao koju je imao o treningu, beležio je u svoj dnevnik treninga.

Tokom svoje karijere, Yates je analizirao ove povratne informacije i stalno poboljšavao svoj ukupni učinak. Ceo ovaj proces mu je omogućio da postane najbolji na svetu i doneo mu nadimke kao što su „The Game Changer” ili „The 1st Mass Monster”. Jedinstveni pristupi ovom sportu i njegova veoma retka pojavljivanja u javnosti su se složila kako bi njegovi konkurenti uvek nagađali šta će sledeće doneti na scenu.

Zbog ovog povučenog načina života i neuhvatljivih javnih nastupa – čak i kada je bio vladajući gospodin Olimpija – Doriana Yates-a je Peter McGough, jedan od najvećih bodibilding novinara svih vremena, nazvao Senkom. Dorianovi fanovi su dodali da je njegov nadimak takođe inspirisan njegovom filozofijom treninga: svojim kratkim, ali veoma intenzivnim treninzima, Senka je osvetlila novu svest o metodama treninga koje nisu bile veoma popularne.

Dorian Yates: „Ako ću ovo da uradim, uradiću ovo maksimalno!“

Za razliku od bodibildera u Kaliforniji, Dorian Yates nije imao vremena za snimanje časopisa, treninge na plaži ili zabave. Nije uzeo nijedan slobodan dan 12 godina. Sve što je radio je jeo, trenirao, učio i spavao. Zadržao je oštar fokus i neverovatnu posvećenost više od jedne decenije, trenirajući u svojoj tamnici u Birmingemu ne više od 4 puta nedeljno, pripremajući svoje obroke, izračunavajući svoj nutritivni unos, prilagođavajući suplementaciju, analizirajući rezultate treninga i odmarajući se.

Yates je živeo kao bodibilder-monah – retko se smejao, retko se zabavljao. Tako je morao da razvije vezu između uma i mišića. Neverovatni rezultati zahtevaju neverovatnu radnu etiku, pa je odlučio da se celog sebe posveti treniranju i pobedi.

„Blood and Guts sistem“
Yates je uvek govorio da kada ideš u teretanu, ne rasteš. Tokom treninga, potrebno je da maksimalno opteretite mišiće kako biste naterali telo da se prilagodi stimulansima. Rast ima mnogo veze sa ishranom i odmorom, što čini oporavak jednako važnim kao i trening za postizanje rezultata svetske klase.

Inspirisan Nautilus sistemom Artura Džonsa i programom obuke Mike Mentzer-a, Dorian Yates je razvio principe treninga visokog intenziteta i primenio ih kako bi najbolje odgovarali njegovom razvoju bodibildinga. Njegovi treninzi su bili kratki i izvodio je manje serija od ostalih bodibildera tog vremena – 1 ili 2 seta po vežbi.

Ovaj rafinirani, vrhunski sistem obuke za performanse nazvan je Blood & Guts. Upravo ovo ime je Dorian Yates odabrao za svoj neverovatni film Blood and Guts, 80-minutnu kolekciju iscrpljujućih treninga ekstremnog intenziteta izvedenih u tamnici 1996. A tako je i nastao njegov jedinstven proizvod pre-workout Blood and Guts, koji je apsolutno vrhunski. A sada nam je i jasnije zašto i kako je nastao njegov poznati protein Shadowhey i Shadowhey izolat.

Dorian Yates je verovatno bodibilder sa kojim većina ambicioznih vežbača može najbolje da se identifikuje zbog njegovih korena, nemilosrdne odlučnosti i tihog samopouzdanja. Dorian je poznat širom sveta po ozbiljnosti i intenzitetu svojih treninga, svom znanju o ishrani i suplementaciji, i svojoj nepopustljivoj upornosti. Brend koji je stvorio čovek koji je izvukao iz ovog sporta ono najbolje je ujedno i brend koji sigurno ne greši i koji sigurno ispunjava obećanja i očekivanja.