fbpx

VItamin E? Njegova uloga i znacaj?

Vitamin E je snani antioksidans koji titi organizam od slobodnih radikala i povoljno deluje na sva stanja pracena povecanim antioksidativnim stresom.

Vitamin E je rastvorljiv u mastima. Ukljanjajuci slobodne elektrone takozvane „slobodne radikale“ deluje kao antioksidans.

Takodje poboljava imunoloku funkciju i sprecava stvaranje ugruaka u srcanim arterijama.

Mnoge studije, a i praksa, su pokazale da vitamin E ima neprocenljivu ulogu i potencijal u ocuvanju zdravlja, u sprecavanju i lecenju bolesti.

Koristi se i protiv stresa, ozona, azot dioksida, puenja, oksidacije i zracenja. Ima vanu ulogu u metabolizmu proteina, hidrata i masti kao i u cirkulaciji tecnosti.

Od velike pomoci moe biti u trenutcima malaksalosti, posebno u fazi oporavka, jer regenerie celije i skracuje period oslabljenosti organizma.

Blagotvorno utice na seksualnu potenciju, pomae sintezu steroidnih hormona, podmladjuje kou, kosu cini lepom, jaca nokte, poboljsava cirkulaciju krvi, sprecava nastanak

trombocita, titi od visokog krivnog pritiska, ubrzava eliminaciju tecnosti, pomae odbrani organizma od infekcija.

Kod sportista, je jako bitan jer povecava efikasnost miica i smanjuju osecaj miicnog umora i zamora.

Naalost nedostatak ovog vitamina moe izazvati nedostatak vida, steriliteta, raznih srcanih oboljena, manjak koordinacije, konstantan osecaj umora, listanje noktiju

i osalih imuno oboljenja.

Vitamin E u hrani se nalazi u sledecim namernicama: badem, lenik, kikiriki, losos, avokado, mango, kivi, bademovo i suncokretovo ulje, ulje lenika.

Koristite vitamin E sa ostalim vitaminima, i nemojte brinuti jer moe pomoci i u apsorpciji drugih vitamina.

Pogledajte celokupnu ponudu suplemenata za jačanje imuniteta na nasem sajtu – klikni ovde!