fbpx

Vlakna – upotreba, značaj i njihova uloga

Jedna od bitnijih tema današnjice, i koju ćemo naravno mi probati da vam što bliže objasnimo, su vlakna i njihova važnosti i veliki značaj koja imaju za naš organizam. Takodje i provereno znamo da mnogo ljudi ima problema na svakodnevnom nivou sa probavom i konkretno sa unošenjem svih neophodnih zdravih namirnica. Ali krenućemo od početka pa se nadamo da će vam ovaj tekst pomoći ili bar stvoriti želju za promenama.


Nutricionisti su, kao što već možda i znate ili ste sigurno dosta puta pročitali o tome, bacili akcenat na važnost vlakana koji se nalaze u voću, povrću, celim žitaricama i mahunarkama, i koja su poznata po svojoj sposobnosti da spreče ili ublaže zatvor. Međutim, ishrana bogata vlaknima može takodje i unaprediti opšte zdravlje na mnogo načina, pomoći u održavanju idealne težine i smanjiti rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka.

Pomenuti i bitnost ishrane koja je bogata vlaknima jer može normalizovati funkciju creva, pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, pomoći u postizanju zdrave težine, snižavanju nivoa holesterola i imati druge koristi za zdravlje srca, poput snižavanja krvnog pritiska i raznih inflamatornih procesa. Vlakna su vrsta složenih ugljenih hidrata i prirodno se nalaze u mnogim namirnicama biljnog porekla kao što su voće, povrće, integralne žitarice, pasulj i mahunarke, orašasti plodovi. Ove namirnice takođe sadrže i vitamine, minerale i druge moćne hranjive materije koje telo može iskoristiti za optimalno zdravlje.

A sada ćemo i da ukratko objasnimo zašto i kako su vlakna bitna. Vlakna utiču na varenje na način što ga usporavaju, a pritom usporavaju i apsorpciju ugljenih hidrata. Tačnije, vlakna se zbog svoje strukture duže vare pa se, zbog sporije apsorpcije u krvotok, sporije i bez većih oscilacija povećava visina šećera u krvi što je jedan od faktora koji utiče na produžen osećaj sitosti i odgađanje osećaja gladi.

Takodje, ako ne i najbitnija stvar za ljude koji žele da smanje kilograme, vlakna apsorbuju veću količinu vode tokom probave što mozgu šalje poruku da je organizam sit pa se odgađa vreme unosa nove hrane. Zato i svi koji su u svetu fitnesa, daju žnačaj vlaknima. Neke vrste vlakana u želucu stvaraju neki poseban gel, objasnićemo tako, koji deluje kao prepreka između hrane i želudačnih kiselina kojima je funkcija varenje hrane što značajno usporava varenje. Usporeno varenje hrane polako utiče na visinu šećera pa je potreba za hranom odgođena na duže vreme.

Jako puno Istraživanja pokazuju da unošenjem vlakana možemo unaprediti svoje zdravlje. Neke od njegovih najvećih koristi su:
– kontrolisanje nivoa šećera u krvi,
– 40% manjeg rizika od srčanih bolesti,
– svakodnevno konzumiranje smanjuje rizik od udara infrakta,
– mršavljenje, vitalnost, kontrola težine,
– povećanje osećaja sitosti,
– neosporivo bolji rad creva i organizma,
– lepša koža, kosa i nokti,
– vlakna mogu da pomognu u izbacivanju kandide i gljivica iz vašeg tela,
– ishrana bogata vlaknima može da smanji rizik od hemoroida,
– može da smanji rizik od kamena u žuči i kamena u bubregu, zbog svoje sposobnosti da pomogne regulisanje nivoa šećera u krvi,
– jednostavno osećaćete se lepše, mladje i lakše.


Dnevne preporučene doze vlakana za starosnu grupu do 50 godina su 38 grama za muškarce i 25 grama za žene. Nakon 50.te godine muškarci bi trebalo da unos 30 grama vlakana svakodnevno, dok je za žene 20 grama idealno, poručuju stručnjaci.

Postoje par trikova da pomoću njih ispunite dnevno potrebe unosa vlakana. Ako ste baš veliki ljubitelj peciva i teško vam je bez hleba,  onda možete da tragate za hlebom i pecivom od celog zrna čiji ukus će vam prijati. Važan podatak koji bi trebalo da se nađe na pakovanju je da proizvod ima dovoljnu količinu vlakana, i to su uglavnom hlebovi ili peciva sa celim zrnom. Možete takodje eksperimentisati sa smeđim pirinčem, divljim pirinčem, ječmom, integralnom testeninom.


Dajte šansu mahunarkama kao što su: pasulj, grašak, kinoa, leblebija i sočivo. Jedite više svežeg voća i povrća. Voće i povrće je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Šaka orašastih plodova ili suvog voća takođe je zdrava užina sa puno vlakana – mada imajte na umu da su orašasti plodovi i sušeno voće visokokalorični pa vodite računa. Naš savet je da povećavate količinu vlakna u ishrani postepeno i to tokom nekoliko nedelja.

To omogućava prirodnim bakterijama u vašem digestivnom sistemu da se prilagode promenama. Ukoliko prebrzo dodate previše vlakana može doći do pojave gasova, nadimanja u stomaku i grčeva. A tu je uvek i suplementacija sa visokim sadržajem vlakana koja vam može pomoći, pa potražite kod nas na sajtu, a naš predlog je suplement Fiber od brenda The Nutrition.