Cink je mineral koji je od vitalnog značaja za dobro zdravlje. Potreban je za funkciju više od 300 enzima i uključen je u mnoge važne procese u vašem telu. Metaboliše hranljive materije, održava imuni sistem i raste i popravlja telesna tkiva. Naše telo ne skladišti cink, tako da moramo da jedemo dovoljno hrane svaki dan da bi bili sigurni da su naše dnevne potrebe zadovoljene.
Cink je esencijalni mineral. U hrani se najčešće nalazi u namirnicama životinjskog porekla a ređe u namirnicama biljnog porekla. Veoma je važan za funkcionisanje celog organizma, a pošto ga organizam ne sintetiše, moramo ga unositi ishranom i suplementima, posebno zimi.
Cink se nalazi u veoma malim količinama u telu, oko 2 ili 3 grama. Ali upravo zbog toga se telu oseća malo manjkavost. Cink je uključen u mnoge procese u telu, a sad ćemo i navesti zašto je cink toliko bitan.
Uključen je u sintezu proteina, čime podstiče fizički i mentalni rast i razvoj.
Pomaže u jačanju imuniteta i otpornosti organizma, smanjujući mogućnost prehlade. Vitamin A podstiče apsorpciju cinka i, u kombinaciji sa vitaminom C, odličan je izbor za prevenciju prehlade.
U mozgu deluje kao regulator i deluje sedativno, pa njegov nedostatak može dovesti do nervoze, depresije, slabe koncentracije, lošeg pamćenja.
Sprečava gubitak kose i ostavlja kožu svežom i zdravom. Nedostatak takođe može biti uzrok peruti, gubitka kose i ispucalih noktiju. Kao snažan antioksidans, važan je za zdravlje očiju.
Sastavni je deo koštanog sistema, pa je uzimanje tokom menopauze veoma važno jer smanjuje rizik od osteoporoze. Ovde je važno napomenuti da cink i kalcijum treba uzimati odvojeno jer to omogućava bolju apsorpciju, dok vitamin C promoviše apsorpciju cinka. Ubrzava zarastanje rana, regeneraciju tkiva, pomaže kod opekotina i posle hirurških intervencija.
Regulacija hormona je važna, pa je veoma važno da ga uzimaju i muškarci i žene u reproduktivnom periodu, jer utiče i na lučenje testosterona i na pokretljivost spermatozoida. Takođe je važno za normalan rast i razvoj bebe. Novo istraživanje dokazuje da adekvatan unos cinka tokom trudnoće može smanjiti rizik od prevremenog porođaja.
Cink je esencijalni mineral, što znači da ga telo ne sintetiše sam, a količina cinka u našem telu je direktno povezana sa našom ishranom. Konzumiranje velikih količina kofeina i nikotina takođe može dovesti do nedostatka cinka.
Neki ljudi su u opasnosti od nedostatka cinka, uključujući malu decu, tinejdžere, starije osobe i žene koje su trudne ili doje. Međutim, zdrava, uravnotežena ishrana koja uključuje hranu bogatu cinkom treba da zadovolji svačije potrebe. Ukoliko ste zabrinuti da ne dobijate dovoljno cinka kroz ishranu, razmislite o tome da povećate unos cinka uz pomoć suplemenata.
Evo nekih namirnica sa najvišim sadržajem cinka kao vitamina:
1. Meso
Crveno meso je posebno odličan izvor, ali velike količine se mogu naći u svim različitim vrstama mesa, uključujući govedinu, jagnjetinu i svinjetinu. U stvari, porcija od 100 grama sirove mlevene govedine sadrži 4,8 mg cinka, što je 44% dnevne vrednosti. Ova količina mesa takođe obezbeđuje 176 kalorija, 20 grama proteina i 10 grama masti. Osim toga, odličan je izvor mnogih drugih važnih hranljivih materija, kao što su gvožđe, vitamini B i kreatin.
2. Mahunarke
Mahunarke kao što su sočivo i pasulj sadrže značajne količine cinka. U stvari, 100 grama kuvanog sočiva sadrži oko 12% dnevnog unosa. Međutim, neke studije pokazuju da oni takođe sadrže fitate. Ovi antinutrijenti inhibiraju apsorpciju cinka i drugih minerala, što znači da se cink iz mahunarki ne apsorbuje tako dobro kao cink iz životinjskih proizvoda. Uprkos tome, oni mogu biti važan izvor cinka za ljude koji se pridržavaju veganske ili vegetarijanske dijete. Takođe su odličan izvor proteina i vlakana i lako se mogu dodati u supe, variva i salate.
3. Seme
Seme je zdrav dodatak vašoj ishrani i može vam pomoći da povećate unos cinka. Međutim, neka semena su bolji izbor od drugih. Na primer, 3 kašike semena konoplje sadrže 31% i 43% preporučenog dnevnog unosa za muškarce i žene, respektivno. Ostala semena koja sadrže značajne količine cinka uključuju semenke tikve, bundeve i susama. Osim što povećavaju unos cinka, semenke sadrže vlakna, zdrave masti, vitamine i minerale, što ih čini odličnim dodatkom vašoj ishrani. Njihovo uključivanje u zdravu ishranu takođe je povezano sa nekim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje holesterola i krvnog pritiska.
4. Orašasti plodovi
Konzumiranje orašastih plodova poput lešnika, kikirikija, indijskih oraščića i badema može povećati vaš unos cinka. Orašasti plodovi takođe sadrže druge zdrave hranljive materije, uključujući zdrave masti i vlakna, kao i niz drugih vitamina i minerala. A, ako baš tražite orašaste plodove sa visokim sadržajem cinka, indijski oraščići su odličan izbor. Orašasti plodovi su takođe brza i praktična užina i povezani su sa smanjenjem faktora rizika za neke bolesti, kao što su bolesti srca, rak i dijabetes. Štaviše, ljudi koji jedu orašaste plodove imaju tendenciju da žive duže, što orašaste plodove čini veoma zdravim dodatkom vašoj ishrani.
5. Mlečni proizvodi
Mlečne namirnice poput sira i mleka pružaju mnoštvo hranljivih materija, uključujući cink. Mleko i sir su dva značajna izvora, jer sadrže velike količine bioraspoloživog cinka, što znači da većinu cinka iz ovih namirnica vaše telo može da apsorbuje. Ove namirnice takođe dolaze sa nizom drugih hranljivih materija koje se smatraju važnim za zdravlje kostiju, uključujući proteine, kalcijum i vitamin D.
6. Jaja
Jaja sadrže umerenu količinu cinka i mogu vam pomoći da ostvarite dnevni cilj. Na primer, 1 veliko jaje sadrži oko 5% dnevnog unosa. Ovo dolazi sa 77 kalorija, 6 grama proteina, 5 grama zdravih masti i mnoštvom drugih vitamina i minerala, uključujući vitamine B i selen. Cela jaja su takođe važan izvor holina, hranljive materije koju većina ljudi ne dobija dovoljno.
7. Cele žitarice
Cela zrna poput pšenice, kinoe, pirinča i ovsa sadrže ipak manji procenat cinka. Međutim, kao i mahunarke, žitarice sadrže fitate, koji se vezuju za cink i smanjuju njegovu apsorpciju. Cela zrna sadrže više fitata od rafinisanih verzija i verovatno će obezbediti manje cinka. Međutim, oni su znatno bolji za vaše zdravlje i dobar su izvor mnogih važnih hranljivih materija kao što su vlakna, vitamini B, magnezijum, gvožđe, fosfor, mangan i selen. U stvari, jedenje celih žitarica je povezano sa dužim životom i brojnim drugim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjeni rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa dva i srčanih bolesti.
8. Crna čokolada
Možda iznenađujuće, ali crna čokolada sadrži razumne količine cinka. Naravno, to ne znači da treba jesti celu čokoladu dnevno, ali može biti super zdravija poslastica. Pločica čokolade od 70–85% crne čokolade od 100 grama sadrži oko 3,3 mg cinka. Međutim, 100 grama crne čokolade sadrži i 600 kalorija. Dakle, iako obezbeđuje neke zdrave hranljive materije, to je visokokalorična hrana. Iako možete dobiti neke dodatne hranljive materije uz svoju poslasticu, to nije hrana na koju biste se trebali oslanjati kao glavni izvor cinka.
Cink koristi vaše telo u proizvodnji ćelija i imunološkim funkcijama. Ima još mnogo toga da se nauči o cinku, ali znamo da je cink suštinski deo rasta, seksualnog razvoja i reprodukcije. Kada vam nedostaje cink, vaše telo ne može da proizvodi zdrave, nove ćelije.
To dovodi do simptoma kao što su:
– neobjašnjivi gubitak težine
– rane koje sporo zarastaju
– slaba koncentracija
– smanjen osećaj mirisa i ukusa
– dijareja
– gubitak apetita
– otvorene rane na koži
Nove studija su skoro, takodje pokazale koliko cink može biti efikasan u prevenciji i lečenju obične prehlade. U nedavnom istraživanju sa Univerziteta u Helsinkiju, naučnici su rekli da su ljudi koji su uzimali relativno dovoljnu dozu cinka dnevno imali stopu oporavka koja je bila tri puta bolja od ljudi koji nisu.
Cink dokazano može pomoći u borbi protiv virusa i bakterija. Iako većina ljudi dobija cink koji im je potreban kroz ishranu, neki ljudi mogu smatrati da je privremena suplementacija korisna, jer suplementi cinka se često prodaju kao način za sprečavanje prehlade ili skraćivanje bolesti.
Cink takođe ima antiinflamatorna svojstva. Ovo može pomoći u ublažavanju crvenila i iritacije povezanih sa umerenim do teškim aknama. Može čak pomoći u smanjenju pojave ožiljaka od akni.