fbpx

Fitlab otkriva: šta sve treba da se nalazi na tanjiru?

Kao ekipa, kada kažemo ekipa mislimo na ceo naš kolektiv i brend generalno, kao ljido koji promovisu helthy lifestyle i kao ekipa koja se pridržava zdravog načina ishrane i želi da to drugima prenese i predstavi u najboljem mogućem svetlu, odlučili smo da vam otkrijemo par bitnih tajni i koraka koji vam mogu u mnogo tome pomoći. Znate kako kazu: balans je ključ uspeha!

Mi se ove rečenice stvarno pridržavamo i stvarno smatramo da je to jedan od ključnih koraka za uspeh u svim sverama života.

Kao ekipa koja je već duži niz godina u ovim vodama i kao neko ko uvek ima prilika da priča sa ljudima iz sveta fitnesa, bodibildinga i generalno sportista, takodje vodeći razgovore i sa ljudima koji su u ovome svetu dugo i koji se bave nutricionizmom, kao i donoseći sami neke zaključke što u praksi, što čitanjem i istraživanjem, svi dolazimo do istog zaključka i svaki izvor informacija je imao jasnu poruku a to je da u svakom obroku moramo imati odredjeni broj proteina.

To znači da pored svakog nutrijenta, da li su to masti ili hidrati, morate imati i proteine. Postoji jako puno benefita ishrane bazirane na proteinima i njihov uticaj na zdravlje i telo. Trudite se da izvori hidrata i masti budu biljnog porekla, unosite više vlakna, salate su takodje odličan dodatak. A najbolji izvor proteina su meso, riba ili jaja.

“Kad ti život da limun, ti mu traži nešto sa većim sadržajem proteina!”

Ako želite da vam obroci budu kompletni, skladni, ako ne želite da budete ponovo uskoro gladni (a verujte nam to ne želite), onda u vašem tanjiru treba da se nalazi malo veća porcija proteina, malo hidrata i malo masti. Kombinacijom ovih sastojaka i pridržavanjem jos nekih saveta koje ćemo vam naravno otkrivi, vaš put je skoro pa nepobediv!

Neka vam ovo postane navika, tj jedna od navika koja će vam pomoći da poboljšate svoje zdravlje. Sledeća navika ili promena neka bude da više koračate u toku dana. Postoje razna istraživanja koja govore da dnevno predjenih od 8000 – 10000 koraka može da poveća smanjnje masnih naslaga za čak 5-10% uz naravno ispravnu ishranu. A ako u sve ovo ubacite i trening snage, jer znamo da ako telo ima više mišića samim tim je tom telu i potrošnja veća, onda je ovo dobitna kombinacija. I naravno nećemo nikako izostaviti bitnost vode i hidratacije (minimul 2-3l dnevno).

Sve neophodne vitamine i minerale, koje ne unosite ili mislite da ne unosite dovoljno preko ishrane, uvek možete nadoknaditi odredjenim suplementima, kao i whey proteinom za povećanje unosa proteina.

“Život je način delovanja proteina.” Fridrih Engels, filozof

Proteini su esecijalni elementi koji kao i voda predstavljaju osnovne gradivne materije odgovorne za razvoj i rast mišića, kostiju, ligamenata i tkiva. Pored toga, pravilno varenje i očuvanje imunološkog sistema su takođe u funkciji proteina. Stoga ih je izuzetno bitno unositi u pravilnim količinama u organizam i na napravilan način.

Kada jedete hranu koja sadrži proteine, sokovi za varenje iz želuca i creva razlažu proteine u hrani na osnovne jedinice, aminokiseline. Aminokiseline se onda ponovo spajaju da bi se proizveli proteini koji su potrebni telu. Zavisno od toga koje se aminokiseline spajaju, stvaraju se enzimi, hormoni, mišići, organi i mnoga druga tkiva u našem organizmu od strane nagrađenog proteinskog molekula.

Postoje dve vrste aminokiselina: neesencijalne aminokiseline koje telo može samostalno da proizvede i esencijalne aminokiseline kojih ima 9, i telo ne može da ih proizvede već moraju da se unose hranom.
Na osnovu telesne težine odrasle osobe je moguće odrediti kolike su dnevne potrebe za unosom proteina i kalorija neophodne za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma, ali naravno ovaj unos zavisi od bazalnog metabolizma, dnevne potrošnje.

Namirnice bogate proteinima: belo meso, riba, jaja, bademi, ćuretina, ovas, grčki jogurt, govedina, tuna, kinoa, whey protein, sočivo, mlečni proizvodi, orašasti plodovi.

Takodje moramo da napomenemo i važnost vitamina i minerala za naše telo, koji su takodje sastavni deo svih ovih namirnica. Vitamini i minerali su neophodni za normalno funkcionisanje organizma tokom života i optimalno odvijanje svih procesa koji se u telu dešavaju. Ako bi organizam imao svoje “gorivo”, to bi bili upravo vitamini i minerali koji imaju ogroman uticaj razvoj i zdravlje organizma.

Kako su svi procesi u organizmu međusobno povezani na mnogo načina, tako se smatra da nedostatak vitamina, odnosno minerala, loše utiče na jedan segment našeg zdravlja, indirektno izazvajući nepovoljnu situaciju i za druge procese u telu, zbog čega se unošenje vitamina i minerala smatra vrlo važnim na svakodnevnom nivou.

Nedostatak vitamina i minerala najveće posledice ostavlja po imunitet, jer njegova snaga tada opada u odnosu na štetne bakterije koje napadaju organizam, stvarajući oboljenja. Vitamini za imunitet, ali i za druge sisteme u organizmu imaju ogroman značaj, kao i sami minerali koji podstiču i doprinose boljem zdravlju.

Kao i uvek kada je zdravlje u pitanju, treba pomenuti zdravu ishranu, koja je preduslov da vitamini i minerali nađu svoj put do vašeg organizma.

Za unos vitamina i minerala na prirodan i zdrav način, preporučuju se i avokado, grožđe, sušena breskva, jabuka i banana od voća, a od povrća cvekla, brokoli, celer, boranija. Treba uzeti u obzir i integralne žitarice, krompir i nemasno svinjsko meso, koji su pretežno bogati vitaminom B1.

Preporuka je da u nedeljni jelovnik barem dva puta uvrstite ribu koja je odličan izvor čak 9 od 14 organizmu neophodnih vitamina. Zatim, tu bi trebalo da se nađu i pečurke, koje su vrlo hranjive, a istovremeno imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata i kalorija. Jaja su odličan izvor vitamina B2, B5 i B12, dok je slatka paprika sjajan izvor vitamina A i C.

Vitamini i minerali su esencijalni “sastojak” zdravlja i optimalnog funkcionisanja svih procesa u organizmu. Zato je važno da ih na prirodan način unesete u organizam, kroz namirnice koje su bogate vitaminima i mineralima. Prva preporuka su uvek zdrav jogurt, voće, riba i povrće, a uz to i druge namirnice koje smo prethodno naveli, a koje možete konzumirati kroz užinu ili u okviru regularnih obroka.