fbpx

Suplementacija koja menja način treniranja

Suplementi pre treninga igraju ključnu ulogu u optimizaciji fizičkih performansi i mentalnog fokusa tokom vežbanja. Ove formulacije, koje se često konzumiraju 15-30 minuta pre treninga, koriste različite hemijske sastojke kako bi pružile višestruki podsticaj telu i umu. 

  • Kofein, uobičajena komponenta, podiže nivoe energije, povećavajući budnost i izdržljivost. Beta-alanin doprinosi smanjenju umora mišića, omogućavajući duže i intenzivnije treninge. 
  • Kreatin podržava snagu i oporavak mišića, dok L-citrulin promoviše poboljšani protok krvi, što dovodi do pojačane mišićne pumpe. 
  • Tirozin, još jedan preovlađujući sastojak, poboljšava kognitivne funkcije i koncentraciju. 

Uprkos njihovim prednostima, vežbači treba da imaju u vidu potencijalne nedostatke, kao što su osetljivost na kofein i prisustvo veštačkih aditiva, o čemu ćemo govoriti malo kasnije detaljno.

Da biste maksimalno iskoristili suplementaciju pre treninga, ključno je uskladiti izbor proizvoda sa individualnim ciljevima fitnesa, pažljivo čitati etikete i održavati adekvatnu hidrataciju. Štaviše, periodično isključenje ovih suplemenata može pomoći u sprečavanju nagomilavanja tolerancije. 

Na kraju, dok pre-workouti mogu biti dragoceni alati u fitnes režimu, njihova odgovorna upotreba treba da bude dopunjena holističkim pristupom celokupnom zdravlju i dobrobiti.

Prednosti pre workouta su:

Povećani nivoi energije

Primarna funkcija suplemenata pre treninga je da obezbede brzo i trajno povećanje energije. Ova povećana energija može pomoći u borbi protiv umora, omogućavajući vam da prođete kroz izazovne vežbe sa većim intenzitetom.

Poboljšana izdržljivost

Poznato je da sastojci kao što su beta-alanin i citrulin u pre-workoutima poboljšavaju izdržljivost. To znači da ćete možda moći da izvedete više ponavljanja ili da izdržite fizičku aktivnost duže, što dovodi do poboljšanja kardiovaskularne kondicije i izdržljivosti mišića.

Poboljšan fokus i koncentracija:

Mnogi pre-workouti sadrže sastojke poput tirozina i kofeina, koji imaju svojstva koja poboljšavaju kognitivne sposobnosti. Poboljšani mentalni fokus i koncentracija tokom treninga mogu vam pomoći da održite pravilnu formu, ostanete angažovani i postignete bolje rezultate.

Izgled nakon treninga

L-citrulin doprinosi povećanju protoka krvi, što daje bolji izgled mišićima nakon treninga. Ovo ne samo da pruža zadovoljavajući estetski aspekt vašem treningu, već i osigurava da mišići dobijaju više kiseonika i hranljivih materija tokom vežbanja.

Brži oporavak

Neki pre-workouti uključuju esencijalne aminokiseline, posebno aminokiseline razgranatog lanca (BCAA), koje pomažu u oporavku mišića. Ovo može smanjiti bol posle vežbanja i doprineti bržem oporavku između sesija treninga.

Širok izbor proizvoda

Dodaci pre treninga dolaze u različitim formulacijama, omogućavajući pojedincima da izaberu proizvode prilagođene njihovim specifičnim fitnes ciljevima. Bez obzira da li ste fokusirani na energiju, izdržljivost ili izgradnju mišića, verovatno postoji proizvod pre treninga dizajniran da zadovolji vaše potrebe.

Pristupačnost

Dodaci pre treninga su laki za upotrebu i lako dostupni. Često dolaze u zgodnim oblicima praha ili tečnosti, što ih čini praktičnim izborom za pojedince sa užurbanim životnim stilom. Možete kupiti dovoljno za ceo mesec u jednoj kutijici, ili ipak probavati različite u kesicama kako biste otkrili pravi za sebe.

Motivacioni aspekt

Znanje da imate rutinu pre treninga može poslužiti kao motivaciono sredstvo. Ritual pripreme i konzumiranja suplemenata pre treninga može signalizirati početak vašeg treninga, pomažući vam da se mentalno pripremite za fizički napor koji je pred vama.

Neke od mana i neželjenih efekata pre-workouta su: 

Mane kofeina i reakcije na isti: 

Mnogi suplementi pre treninga sadrže kofein, koji, u prevelikim količinama, može dovesti do neželjenih efekata kao što su nervoza, anksioznost, nesanica, ubrzan rad srca i problemi sa varenjem. Osobe osetljive na kofein mogu osetiti pojačanu nelagodnost.

Izgradnja tolerancije: 

Redovna i produžena upotreba suplemenata pre treninga može dovesti do povećanja tolerancije. Vremenom, vaše telo može postati manje osetljivo na efekte određenih sastojaka, što zahteva veće doze za isti uticaj.

Veštački aditivi: 

Neke formulacije pre treninga mogu uključivati veštačke boje, ukuse i zaslađivače. Ovi aditivi mogu potencijalno da izazovu alergijske reakcije ili osetljivost kod nekih pojedinaca i možda nisu u skladu sa preferencijama za prirodniji pristup ishrani ili pristup ishrani zasnovan na celoj hrani.

Problemi sa varenjem

Određeni sastojci, poput visokih doza beta-alanina, mogu izazvati osećaj peckanja (parestezije) ili probavne nelagodnosti kod nekih korisnika. Ovo može biti ometajuće i neprijatno tokom treninga.

Dehidratacija

Neki suplementi pre treninga sadrže sastojke koji mogu doprineti dehidraciji, posebno one sa diuretičkim efektima. Ključno je da ostanete adekvatno hidrirani kada koristite ove suplemente.

Zavisnost

Redovno oslanjanje na suplemente pre treninga za početak ili završetak treninga može stvoriti psihološku zavisnost. Ovo može potencijalno uticati na motivaciju i učinak u danima kada ne koristite dodatak.

Lažni marketing:

 Industrija suplemenata je poznata po svojim marketinškim taktikama, a neki proizvodi pre treninga mogu dati preterane tvrdnje o njihovoj efikasnosti. Važno je kritički proceniti etikete proizvoda i osloniti se na renomirane izvore za informacije.

Zdravstveni rizici

Pojedinci sa već postojećim zdravstvenim stanjima kao što su problemi sa srcem, visok krvni pritisak ili problemi sa bubrezima treba da budu oprezni kada koriste suplemente pre treninga. Savetuje se da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom pre nego što uključite ove suplemente u svoju rutinu.

Poremećaj spavanja

Zbog stimulativnih efekata sastojaka kao što je kofein, konzumiranje suplemenata pre treninga preblizu vremena za spavanje može ometati obrasce spavanja, što dovodi do poteškoća sa zaspanjem ili poremećenog kvaliteta sna.

Troškovi

Visokokvalitetni dodaci pre treninga mogu biti relativno skupi. U zavisnosti od učestalosti upotrebe, trošak može postati razmatranje za pojedince sa malim budžetom.

Naša preporuka pre-workouta:

  1. Horse Power X 225g/45 serviranja – Ultimate Nutrition

Kao kompanija koja stvara vrhunske suplemente za postizanje najboljih mogućih rezultata, Ultimate Nutrition deli moto šampiona da je dovoljno dobro samo ono što je najbolje. Pažljivo smo pratili nova dostignuća u području trenažne suplementacije, odabrali ona najvrednija i ugradili ih u Horse Power X – potpuno nov proizvod napravljen ne samo da danas bude za korak ispred, već da bude nadmoćan i u godinama koje dolaze.

Suplementi se često prave tako da se uklope u određenu cenu, ali to znači zakidanje na sastavu, moći i kvalitetu. Za razliku od toga, mi smo u novi Horse Power X ugradili najnaprednije sastojke koji se danas mogu naći, znajući unapred da tako nećemo postići „privlačnost“ putem cene.

Ali zato Horse Power X ima mnogo drugih, pravih aduta.
Prvi među njima je TORABOLIC – najnoviji biljni molekul koji je u 8-nedeljnoj studiji u kombinaciji sa treningom povećao mišićnu masu za 2,3 kg i snagu za 39 kg, dok je grupa koja je samo trenirala i nije uzimala Torabolic dobila 0,45 kg mišića i 22 kg u snazi.

  1. Blood & guts 380g/40 serviranja – DorianYates

Revolucionarna formula Blood&Guts sadrži doze ključnih sastojaka, spojenih kroz takmičarsko doba Doriana Yatesa, kako bi se stvorila najmoćnija trenažna formula danas na tržištu u kategoriji proizvoda No reaktori.

Mogućnost da se stvori snažna kontrakcija mišića, održavanje fokusa i koncentracije, moguća je već nakon prve doze.

Nova Blood & Guts formula spaja sve potrebne sastojke da bi ušli u zonu intenzivnih treninga i pripremili telo, mentalno i fizički. Svaki sastojak je pažljivo odabran kako bi se osiguralo da su u proizvodu uključeni samo najjači mogući sastojci u pravim dozama.

• 6000mg Citrulin malata za eksplozivnu mišićnu pumpu i poboljšane performanse, jako poznata amino kiselina medju sportistima
• 5500mg Beta alanina za produženu mišićnu izdržljivost i jači trening
• 4000mg Arginina AAKG za povećanu snagu
• 500mg L-Tirozina za jačanje mind&muscle konekcije
• 350mg Kofeina za povećanu koncentraciju i energiju
• Vitamin B3 i 3 prirodna ekstrakta za povećanje neverovatne energije i smanjenje umora

  1. Black blood 300g/60serv – BioTech USA

Sa kofeinom jačine 400mg, Black Blood se preporučuje onim vežbačima i sportistima koji se ne boje da probude zver u sebi. Reč je o novom revolucionarnom preworkout proizvodu sa garantovanom formulom aktivnih sastojaka, koji obezbeđuju žestoke treninge. Nemoguće se pretvara u moguće, nepoznato u poznato, a neistraženo u istraženo. Zato toplo preporučujemo ovaj proizvod kako biste napredovali u ostvarenju svojih ciljeva i ostali u fokusu. Sa Black Blood proizvodom fokus se diže na mnogo veći nivo, veza između mozga i mišića postaje ekstremno jaka i do rezultata se dolazi vrlo izvesno.

Pored veće volje za jakim treningom, uz ovaj proizvod porašće vam i samopouzdanje, jer će vaši treninzi biti jači, a samim tim i vaša glad za većim dostignućima porašće do nebeskih granica. Vaš stav prema treningu se menja, glad u očima se budi, a vaše telo se sprema za eksploziju. Pronaći ćete novo JA u sebi, ja koje je jače, brže, bolje, gladnije sa većim apetitima nego bilo kada pre. Black Blood probudiće u vama vatru koja je do sada samo tinjala bez mogućnosti da pređe u požar. Sa ovim novim proizvodom ovo je moguće. Više neće biti priče u teretani, gubljenja vremena. Od sada će vam biti samo važne šipke, bučice, težine, snaga, performanse, koncentracija na nove ciljeve i podvige.

Black Blood je kompleks koji je napravljen sa visokom dozom kofeina i aktivnim sastojcima koji će doprineti produkciji nitrogen monoksida i karnozina. Magnezijum, niacin i vitamin B6 doprinose normalizaciji energetskog balansa i metaboličkih procesa, a ujedno eliminisu stres i umor. Vitamin B6 doprinosi normalnoj proteinskoj sintezi kao i sintezi glikogena. Magnezijum doprinosi normalnoj funkciji mišića, cink metabolizmu i oksidaciji masti, kao i sintezi proteina, te podizanju testosterona u krvi.

Zaključak

I pored toga što deluje kao da ima previše negativnih efekata, uz pravo informisanje, na pravim mestima kao i probavanje različitih suplemenata, pre workouti su potpuno pozitivni katalizatori treninga. 

Cilj je informisati se o svakom od jedinjenja koja su u određenom proizvodu, isprobati ga i slušati svoje telo.

Ukoliko imate nekih pitanja budite slobodni da nam pišete u komentarima kao i da nam javite svoje utiske!