fbpx

Vitamin B i njegov uticaj na naš organizam

B vitamini su opšte poznati i koriste se kao neka vrsta „hitne intervencije“ neophodne nakon perioda bolesti ili za pružanje podrške u posebno zahtevnom i stresnom psiho-fizičkom trenutku.

Ali vitamin B nije samo ovo. On zapravo igra bitnu ulogu u telu koja leži u osnovi funkcionisanja gotovo svih procesa uključenih u proizvodnju energije i mnogih drugih procesa uključenih u proizvodnju osnovnih supstanci.
B vitamini su tim od 9 mikronutrijenata koji su neophodni za funkcionisanje našeg tela.

U stvari, oni su različiti i svaki od njih obavlja određenu funkciju.

Vitamin B zapravo podrazumeva kompleks vitamina B (B1 – tiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 – biotin i pantotenska kiselina, B6 – piridoksin, B9 – folna kiselina, B12 – cijankobalamin).

Danas vidimo posebno B2 ili riboflavin kao gorivo našeg tela. On interveniše u razgradnji hranljivih materija i uključen je u metaboličke procese kao suštinska komponenta nekih koenzima. To je vitamin koji vodi metabolizam lipida i upravo on pogoduje delovanju enzima uključenog u razgradnju masnih kiselina u masnom tkivu.

Da li vitamin B2 pomaže u poboljšanju mišićne mase?
Nedostatak vitamina B2 može dovesti do slabosti mišića i pravog umora.
Prvi put izolovan 1927. godine od strane Paul Giorgia, prvobitno se zvao laktoflavin zbog njegovog veoma visokog procenta u mleku.


Bez B6 nema vitamina B2 i obrnuto? Ova dva vitamina deluju zajedno tako što B2 favorizuje delovanje B6, a oba su neophodna, posebno u slučajevima slabosti i nedostatka. Zajedno, oni podržavaju imuni sistem tako što proizvode citokine; hemijske glasnike koji olakšavaju razmenu informacija između ćelija imunog sistema.

Međutim, njegova uloga u metabolizmu drugih vitamina, kao što su vitamini K, B3 i B9, takođe je važna: ako nivo riboflavina padne, isto tako pada i nivo vitamina.
Vitamin B2 je jedan od najpopularnijih vitamina u ljudskom telu.

Značaj Vitamina B:
– štiti ćelije i neutrališe slobodne radikale
– održava zdravlje kože, sluzokože i noktiju
– učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca
– jača vid
– bolji rad mozga
– interveniše u upravljanju gvožđem
– država normalnu funkciju nervnog sistema
– može smanjiti simptome anksioznosti ili depresije
– može smanjiti stres i povećati raspoloženje
– stimuliše rad hormona i smanjuje holesterol
– jača tonusa mišića

Kod žena, oni su posebno važni u trudnoći i tokom dojenja. Ovi vitamini potpomažu razvoj mozdanih ćelija kod beba tokom trudnoće i smanjuju rizik od mogućih defekata kod dece.
Takođe, daju dodatnu energiju trudnicama, ublažavaju mučninu i smanjuju rizik od razvoja preeklampsije.

Kod muškaraca, vitamini B mogu da pomognu u povećanju nivoa testosterona, koji se prirodno smanjuje sa godinama, kao i kod razvoja mišića i povećanja snage. Međutim, nedostaju studije na ljudima da bi se ovo tvrdilo.

Koje su to namernice koje sadrže vitamin B?
Kako obrada hrane uklanja čitav niz hraljivih materija iz namirnica, preporučuje se da jedete cela zrna koja nisu prošla proces obrade.


Prisutan je u braon pirinču, semenkama, mahunarkama kao grupa hrane koja uključuje pasulj, sočivo, grašak. Nalazi se i u pivskom kvascu, pšeničnim klicama, nekim vrstama ribe kao što su skuša, jegulja, haringa i losos, pečurkama, humusu, jogurtu i mleku.
Postoji i povrće koje je bogato njime: kupus, kelj, brokoli, špargle, spanać i zelena salata su primeri.

To je vitamin osetljiv na svetlost i iz tog razloga bi bilo preporučljivo da se namirnice koje ga sadrže uvek nalaze u pakovanjima koja mogu da sačuvaju njegov sadržaj.

Što se tiče toplote, za razliku od ostalih u grupi, B2 i B6 nisu osetljivi na toplotu.
Otporan je, ali ako se produži i ako se radi u obilnoj vodi, kao što se može desiti sa povrćem, dolazi do disperzije riboflavina.

Nedostatak vitamina B
Simptomi koji mogu ukazivati na nedostatak vitamina B2 uključuju probleme sa kožom i sluzokožom, kao što su pucanje u uglovima usta, svrab u nosu, ušima, pečenje očiju i prekomerna osetljivost na svetlost.

Generalno, njegov nedostatak može da dovede do anemije i poremećaja rasta da, u najvažnijim oblicima nedostatka, dođe do težih simptoma kao što je seboroični dermatitis i dovede do pelagre (bolest vitaminske defijencije), bolest uzrokovana nedostatkom vitamina B i apsorpcije riboflavina kod subjekata, posebno onih koji vode neuravnotežen sistem ishrane.

Vitamin B2 nije toksičan. Unošenje i primena u velikim dozama ne izaziva ozbiljne probleme, a čak i eventualno predoziranje može se lako eliminisati urinom.