fbpx

Da li su gurtne neophodne i koliko doprinose treningu?

Apsolutnu prednost ćemo uvek dati teretanama i generalno prostorijama za trening koje uvek imaju neku dodatnu opremu koja uvek znači svima. Da li to oprema za istezanje ili za zagrevanje, za dizanje tegova konkretno, da li za neke izolacione vežbe ili za oporavak i jačanje nekih mišića pri lakšim ili težim povredama, složićemo se da je svakako uvek bolje imati više izbora.

Već smo u jednom textu pričali o značaju booty bands traka, a ovaj blog će generalno govoriti o ostaloj dodatnoj opremi, koja se tiče konkretnog vežbača i korišćenja.

Verovatno ste do sada već videli da ljudi koji se bave dizanjem tegova ili bodibildingom, uvek sa sa sobom imaju neku dodatnu opremu kao tipa gurtne, zaštitnike za zglobove ili za kolena, pojaseve oko struka. I verovatno ste se uvek pitali da li stvarno pomažu i da li stvarno imaju svoju namenu i svrhu, i da možemo reći da itekako imaju.

Gurtne konkretno, kao deo opreme koja je najviše zastupljena i kod muškaraca i kod žena, zaista pomažu kod hvata pri vučenju većih težina. Ojačavaju hvat kod vežbi vučenja, zgibova na vratilu, veslanja za leđne mišiće, vežbe trapeziusa ili prednjeg veslanja za ramena, mrtvog ili rumunskog dizanja. Smanjuju napor koji prsti i ručni zglobovi podnose, omogućavajući pri tom da se vežba izvede na pravilan način, do stvarnog otkaza targetiranog mišića.

Gurtne za dizanje tegova pravljene su od jakog platna (gurtne). Služe za sve vežbe vučenja gde teret prevazilazi snagu stiska šake. Kod žena, na primer, hvat može biti slabiji iako imaju snagu da povuku veće kilaže. U tom slučaju, kao i u svim ostalim, se preporučuje upotreba gurtni, jer tako mala stvar i mali dodatak može jako puno da vam doprinese u treningu i u obaranju tih ličnih rekorda koje želite. Gurtne nisu ni generalno skupe, tako da verovatno većina vežbača može da ih priušti ako već nije. Proizvode se u univerzalnim veličinama, zato su i prilagodljive svima.

Gurtne za dizanje tegova ili trake za teretanu se obmotaju oko rukohvata sipke pa se šake provuku kroz kružne držače na gurtnama. Veličinu oko zgloba sami podešavate kada protnete ruku i kada obmotate ostatak oko šipke ili tega, stežući prema veličini vašeg zgloba i obima ruku. Gurtne su takodje obložene sunđerom u predelu zgloba za veću udobnost. Lake su za održavanje i ne zauzimaju previše prostora, tako da su idealne za poneti.

Kod nas na sajtu možete pogledati ponudu i ostale opreme, a naša preporuka su Olimpia Nation gurtne, koje su jako pristupačne i za koje smo do sada dobili sve pozitivne komentare i feedbackove.
Trenirajte jako i pomognite sebi da oborite te rekorde 🙂