fbpx

Kako „održavati“ najveći organ – kožu!

Ovog puta malo drugačiji blog, malo da se osvrnemo na neke jako bitne činjenice, koje nam možda ne padaju tako često na pamet. Kada pomislite na organe, vaše srce, pluća i bubrezi mogu biti prvi koji će vam pasti na pamet. Ali često svi zaboravimo na naš najveći i najvidljiviji organ tela i koliko je bitna nega i zdravlje naše kože.

Daleko od toga da je tako jednostavno kako izgleda, koža igra ključnu ulogu u zaštiti vašeg tela od štetnih organizama i regulisanju telesne temperature. To je mnogo više od nečega što vidite u ogledalu svaki dan. Dobro zdravlje kože može dovesti do boljeg opšteg zdravlja. 

Koža čini oko 15% vaše telesne težine, tvrde naučnici i dermatolozi. Takođe služi višestrukim svrhama. Ne možete gledati na kožu kao jednostavno na nešto što obavija ili pokriva telo. To je važan i bitan sistem organa koji je složen i ima mnogo uloga.

Koža je organ superheroja zbog svoje sposobnosti da:
– obezbedi imunitet,
– pokrije i štiti unutrašnje delove i funkcije tela,
– oslobadja znoj,
– sintetiše vitamin D,
– proizvodi melanin,
– omogućava nam da razlikujemo teksture, temperature i druga čula putem dodira. 

Gornji sloj kože, ili epidermis, je prva linija bukvalno – kada je u pitanju odbrana našeg tela od štetnih spoljašnjih sila. Poremećena kožna barijera omogućava bakterijama i virusima da prodru dublje u kožu i izazovu infekciju. Ali čak i ako patogeni prodru u kožu, ovaj organ superheroja će nastaviti da se bori. Dovoljan unos vitamina će pomoći vašoj koži da se lakše izbori sa svima bakterijama.

Prema istraživanju iz 2020. godine, ćelije kože se udružuju i organizuju imunološke signale kako bi pomogli telu da se zaštiti od raznih napada. Jedna zanimljiva činjenica je zapravo da bela krvna zrnca iz tela stalno kruže kroz kožu, vršeći imunološki nadzor.

Koža takođe sadrži epidermalne keratinocite, ćelije koje stvaraju proteine i peptide sa antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Lojne žlezde takođe luče ulje koje dodaje još jedan sloj zaštite od stranih materija. Kao bonus, održava kožu mekom. Oblaže mišiće, kosti, unutrašnje organe i nervni sistem. 

Takodje, znoj pomaže u hlađenju kože i sprečavanju pregrevanja tela. Znojenje se javlja kroz dve vrste žlezda. Ekrine žlezde pokrivaju veći deo tela i otvaraju se na površini kože. Apokrine žlezde se otvaraju u folikul dlake i mogu se naći na koži glave, pazuha i prepona.

Da li telo može da „iznoji toksine“ je tema mnogih debata. Studija iz 2016. godine pokazala je da su nivoi teških metala niži kod osoba koje redovno vežbaju.

Naš najveći organ takodje sintetiše vitamin D – kada je koža izložena suncu, proizvodi vitamin D, a Vitamin D ima višestruke svrhe i benefite kao što su: 
– zdravlje kostiju,
– zaštita od raka kože,
– imunološka funkcija,
– lepša i nežnija koža.

Neki dermatolozi kažu da postoji istina u izreci: „Ti si ono što jedeš“, barem kada je u pitanju nega kože.

Stručnjaci preporučuju hranu bogatu: 

– antioksidansima, uključujući tamno, lisnato povrće, spanać, kelj i bobičasto voće za suzbijanje slobodnih radikala, 

– mononezasićene i polinezasićene masti, poput lososa, koštunjavog voća i čia semena za jačanje lipidne barijere kože,

– probiotici, poput jogurta i prebiotika, koji se nalaze u proizvodima sa visokim sadržajem vlakana kao što su voće i povrće kako bi poboljšali barijeru kože i oslobadjali telo od štetnih materija,

– ograničavanje visoko obrađene i slatke hrane.

Nega sebe je suštinski deo nege kože – a to ne znači samo dan, nego kompetne navike. Stručnjaci dele nekoliko aktivnosti kod kuće koje mogu da daju podsticaj vašem organu, uključujući:

1. Vežbanje: povećava protok krvi u sve organe, uključujući kožu.

2. Spavanje: koža se regeneriše tokom spavanja. Odrasli od 18 do 60 godina trebalo bi da imaju za cilj najmanje 7 sati sna tokom noći.

3. Provodite vreme napolju.

4. Hidrirajte se I unosite dovoljno vitamina i minerala.

5. Smanjite alkohol I cigarete, unosite hranu bogatu antioksidansima kako bi ste izbegli ubrzano starenje kože.

Do sada smo pričali o drugim stvarima na koje treba obratiti pažnju, ali pošto je leto tu a mi verujemo da je svima bitna lepota i nega kože, posebno lepšoj polovini. Leto je savršeni vreme da više obratite pažnju na kvalitet hrane i kvalitet života I navika. Ubacite u svoju suplementaciju kolagen koji potpomaže elastini kože, kao i vitamin C i vitamin E, koji će zajedno sa kvalitetnom ishranom doneti odlične rezultate.