fbpx

Kreatin ili Krea-alkalyn?

Krenućemo prvo sa objašnjenjem zašto je kreatin odličan suplement i zašto ga treba dodatno unositi, kao i kako utiče na naše telo i zdravlje generalno. Velika potražnja je trenutno i za drugim oblikom kreatina – kre-alkalynom, pa ćemo navesti i sve njegove prednosti i razlike, kako bi lakše odlučili pri kupovini.

Kreatin je prirodno jedinjenje koje se nalazi u telu i uključeno je u proizvodnju ATP (adenozin trifosfata), koji je primarni izvor energije za ćelije u telu. Kreatin se proizvodi u jetri, pankreasu i bubrezima, a takođe se nalazi u određenim namirnicama, kao što su meso i riba.

Suplementi kreatina obično koriste sportisti i bodibilderi za poboljšanje performansi vežbanja i povećanje mišićne mase. Idealan dodatak ishrani za vegetarijance koji ga ne unose dovoljno hranom.

Kreatin se često preporučuje i kod mnogih drugih stanja zdravlja i bolesti. Razne studije su pokazale da smanjuje nivo holesterola i triglicerida, ima antiinflamantorno dejstvo, štiti centralni nervni sistem, deluje kod oboljenja vezanih za atrofiju mišića, dopunjuje vegetarijansku ishranu, povećava snagu i izdržljivost kod srčanih oboljenja, povećava koncentraciju i fokus i time podstiče bolji rad mozga. Takodje se pokazao kao odličan suplement za dodatno sagorevanje masti, jer pomaže mišiću da se brže izgradi i tako ubrza proces smanjenju kilaže a i masti.

Kada se uzima u obliku suplemenata, smatra se da kreatin deluje tako što povećava zalihe fosfokreatina u telu, koji pomaže u proizvodnji ATP-a tokom vežbanja visokog intenziteta. Ovo može pomoći u poboljšanju mišićne snage i snage, a takođe može pomoći da se smanji umor mišića.

Zašto je kre-alkalyn drugačiji?

Kre-alkalyn je oblik puferovanog kreatina, oblik kreatina koji je formulisan tako da bude stabilniji i manje sklon razgradnji od drugih oblika kreatina.
Neke potencijalne prednosti kre-alkalyna uključuju:
1. Povećana snaga i snaga mišića: pokazalo se da Kre-alkalyn povećava snagu i snagu mišića, što može biti korisno za sportiste i dizače tegova koji žele da poboljšaju svoje performanse.


2. Povećana mišićna masa: Kre-alkalyn takođe može pomoći u povećanju mišićne mase, što može biti korisno za bodibildere i druge sportiste koji žele da izgrade mišiće.


3. Poboljšane performanse vežbanja: Neke studije sugerišu da kre-alkalyn može pomoći da se poboljša učinak vežbanja, na primer povećanjem broja ponavljanja koja se mogu izvesti u datom treningu ili smanjenjem zamora mišića.


4. Poboljšan oporavak od vežbanja: Kre-alkalyn takođe može pomoći u poboljšanju oporavka od vežbanja smanjenjem bolova u mišićima i upale.


5. Bolji fokus i koncentracija: Mnogi vežbači su potrvdili da prilikom suplementiranja kre-alkalyna imaju bolji fokus u toku treninga, kao i posle u toku dana. Veća koncentracija na treningu vodi ka većim rezultatima, kao što već i znamo.

Suplementi kreatina obično koriste sportisti i bodibilderi za poboljšanje performansi vežbanja i povećanje mišićne mase. Međutim, jedan od nedostataka tradicionalnih suplemenata kreatina je taj što se mogu razgraditi u stomaku i izgubiti svoju efikasnost. Zato se veruje da kre-alkalyn zbog svog jedinstvenog sastava može učiniti efikasnijim u povećanju mišićne snage i performansi, kao i smanjenju zamora mišića. Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se u potpunosti razumele potencijalne prednosti kre-alkalyna.

Najbolje vreme za upotrebu kre-alkalyna ili bilo kog drugog oblika kreatina može zavisiti od vaših specifičnih ciljeva i preporuka vašeg trenera ili nekog ko već ima iskustva. Uopšteno govoreći, generalno se preporučuje da uzimate suplemente kreatina u vreme vašeg treninga, jer su tada vaši mišići najprihvatljiviji na njegove efekte.

Neki vežbači konzumiraju kre-alkalyn pre treninga kako bi povećali nivo energije i poboljšali performanse vežbanja. Dok drugi uzimaju kre-alkalin posle treninga da bi pomogli u oporavku i smanjili bol u mišićima.

Važno je da pratite uputstva za doziranje na dodatku kre-alkalyna koji koristite i da razgovarate sa zdravstvenim radnikom ili trenerom pre nego što počnete da koristite. Oni vam mogu pomoći da odredite najbolju dozu i vreme za vaše specifične potrebe i ciljeve.

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada birate kre-alkalynski dodatak, uključujući brend, dozu i sastojke. Razmotrite brend, potražite renomirane brendove i proizvode koji imaju istoriju proizvodnje visokokvalitetnih dodataka i imaju dobre recenzije kupaca.

Potražite kre-alkalyn dodatak koji sadrži samo kre-alkalyn i sve potrebne sastojke. Izbegavajte suplemente koji sadrže nepotrebne aditive ili potencijalno štetne sastojke. Takođe je dobra ideja da sami istražite i pročitate recenzije proizvoda pre nego što donesete odluku. Ovo vam može pomoći da napravite informisan izbor o najboljem dodatku kre-alkalina za vas.

Nadamo se da smo vam malo približili neke razlike, nema greške pri suplementiranju bilo kog vida kreatina, sve dok je prilagodjeno vašem treningu i ciljevima.