fbpx ...

Stres je ipak moguće kontrolisati!

Hormon koji mnogo toga odredjuje kod nas i od koga dosta toga zavisi – kortizol!
Mislimo da je vreme da malo detaljnije zadjemo u ovu temu, i generalno priču o hormonu nazvan kortizol i koje uloge ima u telu, kakve efekte ima na telo. Problem ovde može biti ako je prisutan previše ili premalo, pa ćemo i malo govoriti o tome šta može da podigne i snizi nivoe kortizola i naravno kakav uticaj ima na nas.

Kortizol je steroidni hormon (ne, neće vas povećati) koji proizvode nadbubrežne žlezde i često se naziva „hormonom stresa“. Kad god je vaše telo pod emocionalnim ili fizičkim stresom, nivo kortizola raste.  
Uobičajeno je kada vas nešto odmah šokira (dobra ili loša vest), vi uglavnom osetite nagli nalet energije usled oslobađanja adrenalina.

Pa, tokom ovog odgovora nivoi kortizola takođe rastu. Iako je vaš nivo kortizola dobar pokazatelj koliko ste pod stresom, on igra važnu ulogu u telu i uključen je u mnoge funkcije.

Dakle, kako prepoznati da li imate premalo ili previše ovog hormona?

Neki od znakova koji mogu biti pokazatelji uvećanog nivoa kortizola u telu su:

Česte glavobolje i bolovi u mišićima
Loš kvalitet sna
Možda spavate dovoljno, ali se budite umorni
Lako dobijate na težini
Lako se razbolite
Malo ste umorni
Često ste anksiozni
Nizak seksualni nagon
Često žudite za nezdravom hranom


Uobičajeni uzroci povećanja nivoa kortizola mogu biti neke bolesti,  svakodnevni stresovi, previše vežbanja, zahtevni poslovi (fizički i psihički), svadja i anksioznost.

Neki od znakova koji mogu biti pokazatelji sniženog nivoa kortizola u telu:

Umor
Gubitak težine
Promene raspoloženja
Vrtoglavica
Slabost mišića
Manjak apetita ili pa naglo povećanje apetita (prejedanje)

Kortizol je kataboličan, što znači da ima neku sposobnost da razbije vaše teško zarađeno mišićno tkivo. Nikada ne želite da budete u kataboličkom stanju, što se dešava kada vam je nivo kortizola previsok jer ste pod stresom. Nećete imati mnogo dobrih treninga ako vam je nivo kortizola previsok. Osećaćete se umorno, slabo i nemotivisano. Takođe ćete imati teži put ka izgradnji mišića ili gubitka masti.

Iako trening može itekako pomoći u snižavanju nivoa stresa i da se u tom slučaju i najviše preporučuje fizička aktivnost, trebalo bi voditi računa da kortizol ipak u nekom dužem vremenskom periodu ne ode jako jako visoko jer u tom slučaju može napraviti dosta štete. Što dalje znači da trebate naučiti da vodite računa o sebi i svom raspoloženju.

Kako možete sebi pomoći i svom telu da kontrolišete nivo kortizola ?
Pobrinite se da spavate dovoljno svake noći. San je najbitniji. Držite čvrstu rutinu odlaska na spavanje. To znači da imate za cilj da idete u krevet u isto vreme svake noći i budite se u isto vreme svako jutro. Naravno što manje ekrana pred spavanje, knjiga je naša topla preporuka.Ograničite kofein i alkohol tokom dana i uverite se da je vaša soba mračna i hladna temperatura. Vežbajte i budite aktivni. Ne preterujte sa vežbom, ali budite sigurni da radite nešto što će vas održati aktivnim 3-4 puta nedeljno. Slušajte svoje telo. Znajte kada ste pod stresom. Prepoznavanje kada ste u stresnim situacijama može vam omogućiti da preduzmete akciju i smirite se. Odlične tehnika su pažljivost i svesnost.

Jedite zdravu hranu. Prednosti zdrave ishrane su dobro dokumentovane i na ovu temu postoji dosta studija koje pokazuju da zdrava i šarenolika hrana pozitivno utiče na raspoloženje. Visok unos šećera često je povezan sa višim nivoima kortizola kod onih koji se smatraju gojaznim.

Životni stil bi trebalo da bude prva stvar koju treba da promenite kada želite da smanjite nivo kortizola. Međutim, postoje i razni suplementi koji vam mogu pomoći da se opustite u toku dana ili pred spavanje kao što su magnezijum, ashwagandha itd…

Radite stvari koje vas čine srećnim i zadovoljnim. Biti u dobrom raspoloženju i zabaviti se jedan je od najboljih načina za držanje nivoa kortizola pod kontrolom. 🙂